11 april 2018 beheerder

Vandaag rijd ik over Heukelom

Kiezen is luxe. Kiezen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kiezen is hard en soms oneerlijk. Kiezen kan leuk zijn maar ook tot waanzin drijven. Kiezen is soms eenvoudig maar kan ook onmogelijk zijn. Maar kiezen is luxe want er is een keuze.

Wat is kiezen?
Welke schoenen doe ik aan? Pindakaas of hagelslag of toch beide? Rijd ik over Heukelom naar Oisterwijk of pak ik een stukje N65? En houd ik me dan aan de snelheid van 80 of rijd ik vandaag toch 90? De rebel die ik ben. Iedere dag, ieder moment maken we keuzes. We maken ze vaak onbewust, op de automatische piloot omdat we gewoontedieren zijn en ergens allemaal wel liefde voelen voor patronen. Niet voor niets eet half Nederland op zondag friet, staan we iedere dag in de file en heeft ieder gezinslid steevast zijn eigen plaats aan de eettafel.
Maar wat nou als een keuze maken niet op de automatische piloot gaat en we een keuze moeten maken die impact heeft? Niet de keuze tussen Bami of Nasi maar de keuze voor een studie, de keuze om eindelijk je baan op te zeggen of de keuze voor het aannemen van een nieuwe medewerker. Iedereen herkent het moment van een moeilijke keuze.

Een keuze is het resultaat van een cognitief proces, waarbij de merites van meerdere keuzemogelijkheden tegen elkaar worden afgewogen. Een keuze maken met impact is voor veel mensen moeilijk en niet vanzelfsprekend. De automatische piloot maakt plaats voor de onderbuik. Want hoe maak je in godsnaam die lastige keuze?

Zelfkennis
Regelmatig krijg ik de vraag of ik mensen of organisaties kan helpen bij het maken van een keuze die impact heeft. Helpen bij het maken van keuzes die impact hebben is niet moeilijk. Alles draait namelijk om het verkrijgen van inzicht in jezelf en/of anderen. Want wanneer jij in staat bent om op een eerlijke, oprechte wijze naar jezelf te kijken is die keuze voor een studie of de beslissing om je baan op te zeggen ineens niet meer zo lastig. Of wanneer jij als ondernemer zicht weet te krijgen op de gedragsvereisten die er toe doen, wordt het maken van een keuze voor een nieuwe medewerker een stuk eenvoudiger. Ik maak geen keuzes voor jou, ik help je om ze zelf te kunnen maken. Hoe? Door het gebruik van Persoonlijke Profiel Analyses en een goed gesprek.

Het feit dat we kunnen kiezen is luxe. Niet iedereen kan kiezen tussen hagelslag of pindakaas en moet genoegen nemen met minder of zelfs niets. Vier de keuzes die we mogen maken, of ze nu lastig zijn, onmogelijk, hard of oneerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *